Kürtaj Nasıl Yapılır sorusu her zaman akıldaki bir sorudur. Tedavi, teşhis gibi amaçlarla yapılan kürtaj özel aletlerle dokuyu kazıyarak ya da parça alarak yapılır.
Kürtaj Fransızca Curettage teriminden gelir ve Küretaj olarak okunur.
Kürtaj yani Küretaj iki aşamada gerçekleşir:
- Dilation(Rahim ağzı genişletme)
- Curretage (Kürtaj-Küretaj)
Kürtaj Doğru Bir Karar mı? Peki Eşler veya Kadınlar Neden Kürtaj Düşünür?
Sağlık sorunlarını çözümlemek, istenilmeyen gebelikleri sonlandırmak için doktor nezdinde yapılacak kürtaj en doğru karardır.
Anne-baba olmak için önce hem ekonomik anlamda hem ebeveynliğe hazır olma anlamında hem de anne-baba ilişkisinin sağlıklı bir şekilde gelişmiş olması anlamında kazanımlar olması gerekir. Doğru an budur. Ancak bu ortamlar sağlanırsa bebek doğduğunda ruhsal ve fiziksel bir hayata kavuşur. Bu da ebeveyni mutlu eder. Kürtaj Nasıl Yapılır demeden önce kürtaja hazır olmak ve karar almak önemlidir.
Kürtaj Nasıl Yapılır sorusunda öncelik bu soru sorulur. Bu sorunun cevabı kişinin kendisindedir. Ama en iyi karar verme doğru bilgi, doğru destek ile gerçekleşir. Tabii bundan kasıt daha önce kürtaj olmuş yan komşunun ya da arkadaşın bilgisi, desteği değildir. Bir doktordan alınan bilgidir.
Kürtajda Korku İle Nasıl Baş Edilir?
Tabii ki eğer kürtaj düşünülüyorsa öncelik kadının şöyle düşünmemesi gerekir; Bu dünyada ilk kez ben kürtaj olacağım ya da bu dünyada kürtaj olan yalnızca benim. Hayır. Milyonlarca kadın istenmeyen gebelikleri, ileri yaştaki gebelikleri ya da sağlık nedeniyle gebelikleri kürtajla sonlandırmaktadır.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kadınlar Kürtaj Nasıl Yapılır sorusunu daima düşünür. Cevap, ilk adım eğer doktorunuz evde değil de klinikte gebelik sonlandırmayı uygun görürse öncelik bir takım sağlık testleri yapılır. Yani kürtaja karar vermeden önce sadece gebelik testine güvenilmemeli bir doktora başvurulur. Mutlaka ultrasonla gebelik ve rahimdeki yeri belirlenir. Kürtaj Nasıl Yapılır sorusu sorulması ardından uygulama nasıl başlar sorusu akla gelir; kürtaj işlemi için lokal ya da genel anestezi uygulanır. Bu uygulama sırasında rahim özelliklerine bakılır. Lokal anestezide rahim içi temizliği sırasında az da olsa acı duyulur. Bu temizlemede parça almada kısırlık oluşmaması ya da parça kalmaması için dikkat edilir.
Şimdi modern teknoloji sayesinde kürtaj kazıma değil vakumlama yöntemiyle gerçekleşir. Aslında bu yöntem kazıma yöntemine göre daha sağlıklı ve tamamen risksizdir.
Vakum Kürtaj Nedir?
Artık günümüzde sıklıkla bu yöntem kullanılıyor. Plastik boru enjekte edilir ve gebelik vakumla emilerek çekilip sonlandırılır. Plastik kurşun kalemden daha incedir. Uygulama yapılırken hastanın tercih ettiği anestezi uygulanır.
Kürtaj Nasıl Yapılır sorusunun içeriğinde Kürtaj işlemi süresi kısadır; yaklaşık 10 dakikayı alır. Daha sonra kişi normal hayatına dönebilir.
Kürtajda Hangi Anestezi İyidir?
Kürtaj Nasıl Yapılır diye sorarken anestezi çeşidi akla gelir. Kürtajda Lokal Anestezi uygulandığında rahim ağzına ilaç enjekte edilir. Çok az acı duyulur. Genel anestezi de is acı duyulmaz. İşlemden kaynaklanabilecek komplikasyon daha az görülür. Genel anestezide kişi 1-2 saat dinlendirilir. Kürtaj dinlenme sonrası hasta normal yürüyüşünü yapabilir. Yani dışarıdan biri hastanın kürtaj olduğunu anlayamaz. Doktor işlem bitiminde hastaya kanama giderici, antibiyotik ve ağrı kesici gibi ilaçlar verir.
Kürtaj Sonrası Hangi Durumda Doktora Gitmeliyim?
Yaklaşık bir hafta sonra hasta kontrole gider. Kürtaj sonrası kanama az ya da hiç olmayabilir, bu anormal bir durum değildir. Ama şiddetli ağrıların olması, kürtaj sonrası kötü kokulu akıntının olması, kürtaj sonrası 5 gün geçmesine rağmen kanamanın durmaması aksine azalması durumunda doktora tekrar gidilmelidir.
Kürtaj Nasıl Yapılır diye düşünürken en önce kürtajın basit bir işlem olmakla beraber hastane şartlarında olması akla gelir. Aksi taktirde rahim delinmesi,5 ya da 10 haftada yapılan gebelik sonlandırılmaları sonucu sonradan oluşabilecek kanamalar, kısırlığa yol açabilecek enfeksiyonlar, kürtaj sonrası gebeliğin devam riski, rahim içi kanın birikmesi, Asherman sendromu (kısırlığa yol açabilecek bir sendrom), adet gecikmesi gibi riskler taşır. Bu yüzden kürtajın muayenehane gibi yerlerde olmaması gerekir.
Kürtajdan yaklaşık 40 gün sonra adet görülmelidir. Adet kanamaları normal olmalı kişinin olduğundan fazla kanaması olmamalıdır.